Sorularla Bellek Hakkında Merak Ettikleriniz ..




   Belleklerin bilgisayar üzerindeki rolünden bahsedelim..Bilgisayarlarımızın iki farklı belleğe ihtiyacı vardır.Bunlardan birincisi kalıcı bellek dediğimiz sabit disk sürücüsü, optik disk sürücü gibi belleklerdir.Bu bellekler verileri kalıcı olarak sakladıkları için sistemde elektrik kesilse bile kayıtlarınız kaybolmayacaktır..Fakat bu bellekler yavaştır.Bu yüzden de RAM’ lere ihtiyaç duyulmaktadır.RAM’ler işlemcinin üzerinde çalıştığı verileri saklar ama bir sorun var ! Bunlar kalıcı olarak saklanmadığı için güç kesilmesi gibi durumlarda verilerinizi ( kalıcı belleğe kaydetmediyseniz) kaybolucaklardır.Gün geçtikte RAM türleri de gelişmektedir ve farklı türlerde bellekler piyasada bulunmaktadır.Eğer bilgisayarınıza RAM almak istiyorsanız öncelikle anakartınıza uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz.Örneğin : DDRAM bellekler 200 Mhz ve üzeri hızlarla çalışmaktadır bu yüzden anakartınızında bu hızı desteklemesi lazımdır..Anakart , bellek ve işlemci seçerken gereksinimlerinize göre seçerseniz uyumlu bir üçlü oluşturabilirsiniz.Kısaca, bilgisayarınızı niçin kullanıcağınıza karar verip bir anakart seçiniz.Tabi bu anakartında, ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığına dikkat ettikden sonra anakarta uyumlu bellek almaya dikkat etmelisiniz.

RAM parametreleri nelerdir? Ne işe yarar? Her birisini tanımlayıp, neden önemli olduğunu yazıp? Tanımınızı örneklendirerek açıklamaya çalışınız?

Hız: Kaba Tabiriyle hız ..Bir işlemci RAM üzerindeki veriye ihtiyaç duyduğunda hafıza kontrol devresine(MCH=Memory Control Hub) istekte bulunur. MCH bu isteği RAM’e aktarır ve MCH veri okunmaya hazır olduğunda bunu CPU’ya rapor eder. CPU-MCH-RAM-MCH-CPU arasında gerçekleşen bu işlemler RAM’in ve veriyolunun yapısına göre değişiklik gösterebilir. RAM’in aldığı bi talebe karşılık vermesi için geçen süreye Access Time denir. Hafıza modülleri 80-50ns arasında değişen Access Time sürelerine sahiptir. Sürenin kısa olması modülün hızını gösterir.
Sisteminiz ne kadar yeniyse hafızanızın hızı o kadar önemlidir. SIMM modüller kullanan eski sistemler söz konusu iken hız daha az önem taşır. 60 ns’lik bir DRAM’in pek çok PC’de iyi bir şekilde çalışması beklenebilir. Daha eski bazı sistemler, daha düşük olan 70 ns veya 80 ns’lik RAM hızları ile de çalışabilirler.

SDRAM’in hızı MHz cinsinden ölçülebilir, çünkü SDRAM ile sistem veriyolu arasında bir senkronizasyon söz konusudur. Intel’in Deschutes Pentium II işlemcisini kullanan yeni sistemlerde 100 MHz’lik sistem veriyolu bulunur. Bu yeni sistemler, hafızanın da sistem veriyolunun frekansında (yani 100 MHz’de) çalışmasını gerektirirler. Eğer sisteminiz EDO ya da SDRAM kullanacaksa, elinizdeki RAM’in, sistem üreticisinin tüm spesifikasyonlarına uyduğundan emin olun. DIMM modüllerine sahip olan bir PC’nin RAM’ini değiştiriyor veya upgrade ediyorsanız sistem kitapçığındaki prosedürleri dikkatlice okumanız ve doğru bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.

FSB :(Front Side Bus) Fsb, anakart üzerindeki kuzey köprüsünün işlemci ile haberleşmek için kullandığı veriyolu hızıdır.Bu hız işlemci çarpanı ile çarpıldığında işlemcinin mhz cinsinden hızı bulunur. Mesela eski bir celeron 600 mhz işlemcinin çarpanı 9’dur.Bu işlemcinin fsb'si 66 dır.66 ile 9 un çarpımı da 600 civarında bir sayıya eşittir ki bu da işlemci yaklaşık 600mhz demektir... FSB veri yolunu kullanan tek işlemci markası intel'dir. AMD işlemciler "hyper transport" denilen bir veriyolunu kullanmaktadır.

RAM Kapasitesi : RAM, sabit diske göre tartışılmaz şekilde hızlıdır. Bu yüzden hızlı bir bilgisayar sistemi, RAM hızının ve kapasitesinin büyüklüğü ile direk ilintilidir. RAM kapasitesi yüksek bir makinede açtığınız 10 farklı program arasında geçiş yapmanız RAM kapasitesi düşük olana göre daha hızlı olacaktır. Çünkü yüksek RAM da program ile ilgili tutulabilecek veriler için daha fazla yer olacaktır. RAM da yer kalmadığında bu bilgiler makinenizin sabit diski üzerinden yürütülmeye başlanır.

Ön Bellek : Cache memory (ön hafıza; kısaca cache de denebilir) verinin geçici olarak tutulduğu statik hafıza dilimidir; veriyi CPU’nun talebi doğrultusunda anında kullanıma sunabilir. İşlemcinin neredeyse hiç beklemeden istediği veriyi elde etmesi uygulama performansını artıran önemli bir faktördür. Intel Pentium’ların yanı sıra diğer birçok işlemcide de dahili ön hafıza bulunur. Buna Level 1 cache denir ve değiştirilemez. CPU’ların çoğu şimdi bir de Level 2 ön hafızasına sahiptir. Level 2 cache ana sistem hafızası tarafından kullanılır. Ön hafıza DRAM’lerden çok daha hızlıdır.

Aşağıdaki RAM çeşitleri arasındaki farklar/benzerlikler nelerdir?

  EDO RAM (Extended Data Out - Genişletilmiş Veri Çıkışlı RAM)

    Extended data out DRAM yani genişletilmiş veri yolu demektir.FPM ,DRAM’lerin açığını kapatmak amacıyla FPM’nin performansının %30 arttırılmış halidir.EDO DRAM”in FPM’ye göre avantajı işlem yapma esnasında ilk önce başlatılan komut ya da istek tamamlanmadan sonraki işlemleri başlatabilmesiydi. SRAM’ler gelişene kadar en çok tercih edilen RAM çeşidiydi.EDO RAM’ler 66MHz’ten daha hızlı çalışamıyorlardı.FPM belleklere göre %5 daha hızlıydılar. FPM destekleyen bir sistemde EDO bellek kullanılabilir. Fakat performans artışı olmaz.EDO RAM’ler 1990’nın sonlarına doğru video kartlarında çok popüler olmuştur. Düşük maliyetli olmasına rağmen yüksek maliyetli olan Video RAM’e yakın performans sergilemiştir.

SRAM (Static Random Access Memory - Durağan Rasgele Erişilebilir Hafıza)

   Statik Rasgele Erişim Belleği sıradan DRAM (dinamik RAM) belleklere kıyasla daha hızlı ve daha güvenilir bir bellek türüdür. Statik ifadesi bu bellek türünün, dinamik RAM belleklerin aksine yenilenmesi gerekmediği gerçeğinden yola çıkarak türetilmiştir. Maalesef aynı zamanda üretilmesi DRAM belleklere göre çok daha pahallıdır. Yüksek maliyeti nedeniyle, SRAM genellikle sadece bellek önbelleği olarak kullanılır.

DRAM Bellek

   DRAM bilgisayar belleğinin en genel çeşididir. Ana bellek olarak kullandığımız DDR bellekler DRAM’in fazlaca gelişmiş halidir.
Açılımı Dinamic Random Access Memory’dir. Yani rastgele erişimli bellektir.
DRAM teknolojisinde transistör ve kondanstörler bir arada kullanılmıştır. Veriler kondansatörlerde tutulurken okuma yazma işlemleri içinse transistörler kullanılır.
Kondansatörler yapıları gereği enerjilerini çok hızlı tüketirler. Bu yüzden üzerlerindeki bilgiyi tutabilmek için saniyede yüzlerce defa yenilenme ihtiyacı duyarlar. Dinemik denmesindeki sebepte budur.
DRAM’lerin sürekli yenilenme ihtiyaçlarının olması yapılarında bir yenileme devresinin olmasına neden olur ki bu da DRAM’lerin boyutunun büyük olmasına sebep olur.
Fakat DRAM’ler yapısal olarak basittir. Her bir bitlik veriyi saklamak için 1 kondansatör ve 1 transistör kullanılır. Bu yüzden diğer RAM çeşitlerine göre daha ekonomiktir. Bu DRAM in bir avantajıdır. Fakat sürekli yenileme ihtiyaçlarının olması DRAM için bir dezavantajdır. Sebebi ise sürekli yenilemenin olması DRAM’lerin SRAM’lerden daha yavaş çalışmasına neden oluyor.

SDRAM Bellek

   EDO RAM’lerden sonra geliştirilen ve günümüzde DDR-SDRAM olarak kullanılan DRAM türüdür. İlk kez Pentium II lerde kullanılmaya başlanan SDRAM’ler 100 MHz sistem hızı ile uyumlu olarak çalışabilmekteydi.
 Asenkron arayüzde, işlemci bellekten bilgi alabilmek için beklemek zorunda kalıyordu. Senkron kontrol sayesinde bilgi alış verişi sistem hızıyla uyumlu olarak yapılmaya başlandığından işlemcinin boşuna bekleme problemi ortadan kaldırıldı ve böylelikle bilgiye erişim çok daha hızlı olmaya başladı.
Gelişen anakart veri yolu hızına bağlı olarak SDRAM’ler PC100 ve PC133 standartları ile gelişmeye başladı.
PC100 veya PC133 denmesinin nedeni çalışma hızlarıdır.PC100’ler 100 MHz hızında PC133’ler ise 133 MHz hızında çalışıyordu.PC133 1.6 GB hızının veri transfer hızına sahipti. 800 MB hızında transfer yapabilen DRAM’lere göre bu hız çok üstün bir özellikti.

DDR Bellek

    (Double Data Rate), yüksek bant genişliği ve yüksek performans sunan hafıza sistemi spesifikasyonudur. Eski hafıza mimarilerinde, veri iki yönlü saat vuruşunun sadece bir anında veri aktarılıyordu. DDR sisteminde, saat vuruşunun iki anında da veri aktarımı yapılarak, PC133 hafıza sisteminin hızı ikiye katlanarak 266MHz’a hıza ulaşılır. DDR teknolojisi, en çok ilgi gören 3D, Video ve Internet uygulamalarında yüksek hız sunmak için gerekli bant genişliğini sunarak, performansta yeni jenerasyon anlamına geliyor.

 ECC RAM Nedir?

Bilindiği gibi bilgisayardaki bilgiler 1 ve 0’lardan oluşmaktadır. Bu değerler bazen ortam hataları, elektronik parazitler veya kötü bağlantılar gibi sebeplerden değişebilmektedir. Mesela 1 değeri 0’a dönüşebilir. Bu durum karşısında hatayı düzeltmek için ECC parite biti kullanılır.



Dual Channel RAM nedir? Kullanmanın avantajı/dezavantajı nedir?

   Dual Channel, birbirine tıpa tıp benzeyen iki adet belleği, anakartımızın desteğiyle de çift kanal olarak kullanmaktır. Peki neden çift kanal deniyor ? Aslında sorunun cevabı çok basit, normal tek modül bir tam 64 Bit bellek arayüzünü kullanırken, eğer Dual Channel, yani çift kanal olarak aynı bellekten iki adet kullanırsak, RAM'ler çift kanal desteğiyle 128 Bit bellek arayüzünde çalışıyorlar. Bunun anlamıysa, iki katı bant genişliği.Buda çok iyi bir avantajdır.

Güncel RAM fiyatları nelerdir?

Örnek RAM fiyatları ;
Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Beast DDR3 2400MHz CL11 XMP Ram  Fiyatı : 237 Dolar

GSKILL 4GB Ripjaws DDR3 1600MHz CL9 1.5V Tek Modül  Ram  Fiyatı: 51 Dolar


KINGSTON 4GB 1333MHz DDR3 RAM   Fiyatı : 129 TL

Bigboy 2GB 800MHz DDR2 CL6 Notebook Ram (B800D2SC6/2G)    Fiyat  : 92,00 TL

Hi-Level 8GB 1600MHz DDR3 Soğutuculu Ram (HLV-PC12800D3/8G)  Fiyat :213,39 TL


0 yorum: